czwartek, 17 września 2015

Mielone z pomidorami

Klasycznego mielonego wszyscy znamy i pewnie zdecydowana większość go lubi, a nawet często przygotowuje go w swoim domu. Zwykły kotlet mielony może mieć jednak wiele twarzy, a to jedna z nich :)


Mielone z pomidorami 

1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
4 pomidory
1 jajko
1 kajzerka
1 łyżka kaszy manny 
bułka tarta
przyprawy
wykonanie;
Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku po namoczeniu dokładnie odcisnąć z płynu i dodać do mięsa mielonego. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do mięsa, następnie wbić jajko wsypać kaszkę manną oraz przyprawy 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę bazylii suszonej. Dokładnie lecz delikatnie wymieszać masę mięsną i uformować małe kotleciki ( masa przez pomidory jest dość luźna) kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.



4 komentarze:

  1. Gotowanie...to proste !17 września 2015 19:14

    Mielone z pomidorami, a to ciekawe :) Musze przepis mamie podrzucić, ona jest wielbicielka wszelkich mielonych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam jeszcze raz bo są bardzo smaczne, a pomidory znacząco wpływają na ich smak😊

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam super pomysł, do mielonych jeszcze nie dodawałam pomidorów suszonych :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody