Nasze dzisiejsze późne śniadanie :) czyli słodkie kukurydziane naleśniki.
Złote naleśniki
120 gram serka homogenizowanego o smaku brzoskwiniowym
1 szklanka wody
1 jajko
1 łyżka oleju
1 szczypta proszku do pieczenia
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki pszennej
dodatkowo:
dowolny dżem u mnie to był morelowy
wykonanie:
Serek ubić w misce z wodą i jajkiem, dodać olej i wymieszać. Mąkę kukurydzianą wymieszać z pszenną i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, następnie dodać do płynnych składników i ubić do momentu uzyskania gładkiego i lejącego się ciasta. Rozgrzać patelnię do smażenia naleśników i na środek wylać niewielką ilość ciasta, pozwolić mu się rozlać na boki i usmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Ciasta lać na patelnię niewielką ilość bo mają nam wyjść malutkie naleśniczki, a nie duże naleśniki.
Po usmażeniu jeszcze ciepłe posmarować dżemem i po wierzchu delikatnie posypać cukrem pudrem.
Takie one ładne wyszły, chyba skusze się na ten przepis.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię naleśniki na obiad:)
OdpowiedzUsuń