sobota, 25 października 2014

Pizza z zielonkami

Dzisiaj powinien być makaron, ale u nas była pizza:)


Pizza z zielonkami

ciasto:
50 dag mąki pszennej
5 dag drożdży
5 łyżek oleju
sos pomidorowy:
5 pomidorów
1/2 cebuli
1/2 czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
dodatkowo:
grzyby zielonki które z powodzeniem można zastąpić pieczarkami około 40 dag
2 łyżki masła
pomidory
30 dag żółtego sera
Wykonanie:
Sos: Na głębszą patelnię wrzucić obrane ze skórki pomidory, dodać paprykę, cebulę i czosnek, całość zagotować. Do sosu  dodać oliwę oraz 1/2 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki cukru, szczyptę płatków chili oraz 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, sos gotować na małym gazie do momentu rozgotowania się wszystkich składników, następnie zmiksować i jeszcze chwilkę pogotować do momentu zgęstnienia, odstawić do wystudzenia.

Ciasto:
Mąkę przesiać i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli oraz szczyptą przyprawy do pizzy. Drożdże wymieszać w 1 szklance wody i dodać do mąki, dolać olej i zagnieść gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

Grzyby obrać ze skórki i udusić na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i szczypty tymianku.

Ciasto podzielić na cztery porcje i rozwałkować na cienkie placuszki po wierzchu posmarować sosem, posypać startym serem i ułożyć grzyby oraz plastry pomidora po wierzchu posypać serem i ziołami do pizzy.

Piekarnik nagrzać do 200 st i piec pizze około 10 minut.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody