Puszysty serniczek
ciasto:
12 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
25 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
25 dag margaryny
1 kg sera w wiaderku
2 szklanki cukru
10 jajek
1 laska wanilii
2 łyżki mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Zimne masło utrzeć szybko z cukrem i jajkiem dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto które trzeba schłodzić w lodówce.
Masa serowa:
Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem, następnie dodając na zmianę ser i żółtka jajek oraz na koniec mąkę ziemniaczaną do gładkiej masy serowej dodać nasiona z laski wanilii i ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm, ale może też być troszkę większa)wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie na dnie wykładamy schłodzone ciasto i wylewamy masę serową.
Piekarnik nagrzać do 170 st i piec ciasto około 1 godziny po upieczeniu sernik studzić w uchylonym piekarniku.
Sernik po upieczeniu ma przyjemnie złoty kolor i nie wymaga dodatkowej ozdoby, ale ja swój po wierzchu posypałam sporą ilością orzechów włoskich wcześniej usmażonych w miodzie i sypałam je na ciasto jeszcze ciepłe przez co przykleiły się do sera tworząc coś w rodzaju orzechowej polewy.
Pyszności. Serniczek rewelacyjny, zabieram sobie duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńSerniki są rewelacyjne, jak widać ten przedstawiony na zdjęciu musi być pyszny;)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKrótko mówiąc wpraszam się na kawałek:)))
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuń