Pierwszy mój wypiek od dawna i kurczę jaką mi sprawiło frajdę upieczenie tych bułeczek, a bułeczki były pyszne:)
Bułeczki z jabłkami
4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
6 dag drożdży
8 łyżek oleju
2 jajka
dodatkowo:
jabłka
cynamon
cukier puder
cukier
wykonanie:
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać łyżkę cukru i mąki po dokładnym wymieszaniu odstawić do podrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę i wymieszać na sucho z pozostałym cukrem i szczyptą soli, dodać olej, jajka i wyrośnięte drożdże, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt, pociąć na dość cienkie paski z których wykroić prostokąty,
każdy prostokąt posypać niewielką ilością cukru i ułożyć na nim paseczki jabłek po jabłkach delikatnie posypać cynamonem, zwinąć jak roladki.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć na niej zwinięte bułki które po wierzchu posmarować mlekiem i odstawić jeszcze raz do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec bułki około 20 minut do zrumienienia po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Takie bułczusie to ja uwielbiam a z jabłkami to niebo dla podniebienia .
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają są wyśmienite
Pyszności ....
Były przepyszne :)
UsuńWyszły przepięknie.
OdpowiedzUsuń