Ryż z jabłkami
30 dag ryżu
3 jajka
1 szklanka cukru
1 kg jabłek
1 łyżka cynamonu
wykonanie:
Ryż ugotować i wystudzić, jajka ubić do białości z 1/2 szklanki cukru i dodać do zimnego ryżu, wymieszać całość bardzo dokładnie.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać z cynamonem i pozostałym cukrem.
Formę do zapiekania wysmarować dokładnie tłuszczem i wysypać kaszą manną.
Po wierzchu posypać 1 łyżką cukru i posiekanymi orzechami włoskimi.
Piekarnik nagrzać do 200st i piec zapiekankę około 35 minut.
Po upieczeniu przestudzić i podawać z dodatkiem bitej śmietany.
o, tak ryż z jabłkiem przywołuje masę cudownych wspomnień :) to klasyka, którą uwielbiam!
OdpowiedzUsuń