Zebra to klasyczny wypiek który jest znany w każdym domu choć u mnie ostatnio troszkę zapomniany, a szkoda bo babka wychodzi pyszna, pachnąca i wilgotna, a przy tym jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Zebra
5 jajek
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru ja użyłam trzcinowego
1/2 szklanki gazowanej pepsi
1/2 szklanki oleju
2 łyzeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
wykonanie:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę do ubitych białek dodać żółtka i nadal ubijać w trakcie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej i pepsi. Gładkie ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać kakao i kilka kropli aromatu rumowego.
Okrągłą formę około 20 cm średnicy wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną, następnie łyżką na zmianę kłaść ciasto do momentu ich całkowitego wykorzystania.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec około 40 minut po upieczeniu można polać polewą czekoladową, ale zwykły cukier puder też wystarczy.
Od razu stanęły mi przed oczami prawdziwe zebry;)
OdpowiedzUsuńbardzo dobre ciasto i pięknie się prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńpiękne pasy Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuń