środa, 5 listopada 2014

Zebra

Zebra to klasyczny wypiek który jest znany w każdym domu choć u mnie ostatnio troszkę zapomniany, a szkoda bo babka wychodzi pyszna, pachnąca i wilgotna, a przy tym jest bardzo łatwa w przygotowaniu.


Zebra

5 jajek
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru ja użyłam trzcinowego
1/2 szklanki gazowanej pepsi 
1/2 szklanki oleju
2 łyzeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
wykonanie:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę do ubitych białek dodać żółtka i nadal ubijać w trakcie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej i pepsi. Gładkie ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać kakao i kilka kropli aromatu rumowego.
Okrągłą formę około 20 cm średnicy wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną, następnie łyżką na zmianę kłaść ciasto do momentu ich całkowitego wykorzystania.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec około 40 minut po upieczeniu można polać polewą czekoladową, ale zwykły cukier puder też wystarczy.


3 komentarze:

  1. Od razu stanęły mi przed oczami prawdziwe zebry;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobre ciasto i pięknie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody