Torcik robiłam w sobotę na urodziny moich małych bratanic w planie miałam całkiem inny, ale wyszło jak wyszło :) jedno jest pewne był pyszny :)
Czekoladowy torcik
ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo;
1/2 puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
3/4 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
1 puszka brzoskwiń
wykonanie:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę do ubitych białek dodać żółtka jajek i delikatnie wymieszać, następnie do masy jajecznej dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
Przygotowane ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 cm i piec w temp. 180st około 35 minut
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 3 krążki i każdy nasączyć kawą z dodatkiem niewielkiej ilości alkoholu.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem 1/2 szklanki cukru pudru i żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i następnie przestudzoną.
Brzoskwinie odcedzić z syropu i pokroić w większą kostkę.
Jeden krążek ciasta ułożyć na talerzu i posmarować cienką warstwą masy krówkowej na niej ułożyć biszkopty które posmarować warstwą śmietany
i posypać połową pokrojonych brzoskwiń, przykryć drugim krążkiem i postąpić identycznie: masa krówkowa - biszkopty - śmietana - brzoskwinie, całość przykryć ostatnim krążkiem ciasta i wierzch oraz boki posmarować resztą bitej śmietany, następnie dowolnie ozdobić i schłodzić w lodówce.
piękna dekoracja i na pewno smaczny:)
OdpowiedzUsuń