Potrawka z soczewicą
1,5 szklanki zielonej soczewicy
1 pietruszka
2 marchewki
1 cebula
1 czerwona papryka
60 dag mięsa wieprzowego u mnie gulaszowe
1 pętko zwyczajnej kiełbasy
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
wykonanie:
Soczewicę ugotować na półtwardo i odcedzić na sitku.
Mięso pokroić w małą kostkę, posypać je delikatnie solą oraz pieprzem, następnie podsmażyć na oliwie do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz pokrojoną w większą kostkę cebulę chwilkę całość razem smażyć i po podsmażeniu przełożyć do garnka w którym będziemy danie przygotowywać. Kiełbasę pokroić w plasterki i dołożyć do mięsa całość zalać 1 litrem bulionu warzywnego, dodać kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i posiekany drobno czosnek, garnek przykryć i gotować około 15 minut, aż warzywa i mięso zmiękną teraz dodać soczewicę i pokrojoną w kostkę paprykę, przykryć i gotować kolejne 10 - 15 minut do momentu zmięknięcia, ale nie rozgotowania się składników. Potrawę na koniec doprawić 1 łyżeczką musztardy oraz solą i pieprzem, najlepiej smakuje po podgrzaniu jak wcześniej postoi i zgęstnieje oraz przejdzie smakami.
Razem ze mną rozgrzewające danie powstały w kuchniach u dziewczyn :
Marta
www.magicznezyciemarty.pl
Paulina
http://
Magda
http://
Justyna
http://www.tysiagotuje.pl/
Gosia
http://
Sabina
http://
Ewa
http://
Dorota
http://
wyobrażam sobie taką potrawę ugotowaną gdzieś w plenerze :)
OdpowiedzUsuńzimno, ognisko i kociołek :) mmmm...pycha
Rozgrzała by nas wtedy idealnie :)
UsuńTo musi być dobre. Jeszcze nic takiego nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł kochana! soczewica to zdecydowanie moje smaki:)
OdpowiedzUsuńMoje nie do końca, ale w tej wersji mi smakowała :)
Usuńmyślę, że bardzo by mi smakowała Twoja potrawka z soczewicy :)
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę
Usuń