niedziela, 23 listopada 2014

Listopadowe wyzwanie

W październiku nie brałam udziału w wyzwaniu, ale w tym miesiącu musiałam zmobilizować swoje siły i upichciłam pyszne danie z soczewicy.


Potrawka z soczewicą

1,5 szklanki zielonej soczewicy
1 pietruszka
2 marchewki
1 cebula
1 czerwona papryka
60 dag mięsa wieprzowego u mnie gulaszowe
1 pętko zwyczajnej kiełbasy
2 łyżki  oleju
2 ząbki czosnku
wykonanie:
Soczewicę ugotować na półtwardo i odcedzić na sitku.
Mięso pokroić w małą kostkę, posypać je delikatnie solą oraz pieprzem, następnie podsmażyć na oliwie do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz pokrojoną w większą kostkę cebulę chwilkę całość razem smażyć i po podsmażeniu przełożyć do garnka w którym będziemy danie przygotowywać. Kiełbasę pokroić w plasterki i dołożyć do mięsa całość zalać 1 litrem bulionu warzywnego, dodać kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i posiekany drobno czosnek, garnek przykryć i gotować około 15 minut, aż warzywa i mięso zmiękną teraz dodać soczewicę i pokrojoną w kostkę paprykę, przykryć i gotować kolejne 10 - 15 minut do momentu zmięknięcia, ale nie rozgotowania się składników. Potrawę na koniec doprawić 1 łyżeczką musztardy oraz solą i pieprzem, najlepiej smakuje po podgrzaniu jak wcześniej postoi i zgęstnieje oraz przejdzie smakami.
























Razem ze mną rozgrzewające danie powstały w kuchniach u dziewczyn :
 Marta
www.magicznezyciemarty.pl
Paulina
http://mojapasjasmaku.blogspot.com/
Magda
http://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/
Justyna
http://www.tysiagotuje.pl/
Gosia
http://www.daylicooking.pl/
Sabina
http://kobietywsieci.blogspot.com/
Ewa
http://ewakuchennie.blogspot.com/
Dorota
http://doodorka.blogspot.com/



7 komentarzy:

  1. wyobrażam sobie taką potrawę ugotowaną gdzieś w plenerze :)
    zimno, ognisko i kociołek :) mmmm...pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być dobre. Jeszcze nic takiego nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł kochana! soczewica to zdecydowanie moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje nie do końca, ale w tej wersji mi smakowała :)

      Usuń
  4. myślę, że bardzo by mi smakowała Twoja potrawka z soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody