niedziela, 9 listopada 2014

Królik w śmietanie

Ten królik odleżał swoje w zamrażarce i dzisiaj wreszcie nadszedł jego dzień, a zrobiłam go w śmietanie i był przepyszny. Mięsko z królika, śmietanowy sos i kluski parowane to cudowne dopełnienie tego dnia :)


Królik w śmietanie

1 tuszka z królika około 1,5 kg
1/2 kostki masła
10 suszonych pomidorów
300 ml śmietany 30%
1 cebula
wykonanie;
Królika poporcjować i osuszyć, następnie skropić sokiem z połowy cytryny i posypać grubo mielonym czarnym pieprzem, odstawić na kilka minut.
Na patelni rozpuścić masło i zrumienić na nim obtoczone w mące kawałki mięsa,  obsmażone mięso przełożyć do garnka szybkowaru, a na tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać ją do mięsa. 1/2 szklanki wody wlać na patelnię na której smażyliśmy mięso i zagotować powstały sos dolać do mięsa, następnie do garnka dodać  suszone pomidory, 1 łyżeczkę ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki tymianku oraz 1 listek laurowy na koniec dolać śmietanę i przykryć pokrywą szybkowarową.
Garnek postawić na gazie i gotować około 15 minut od momentu wyskoczenia zaworu po tym czasie spuścić z garnka parę i podawać mięso z królika posypane zieloną pietruszką, osobno podać powstały sos śmietanowy.






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody