Jabłecznik XXL
ciasto:
4,5 szklanki maki pszennej
6 jajek
37 dag margaryny
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo;
3 kg jabłek
1.5 szklanki cukru
1 łyżka cynamonu
10 dag rodzynek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Cukier utrzeć z margaryną, dodać żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść z tego ciasto które schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem, rodzynki zalać gorącą herbatą i odstawić na godzinę, aby się dobrze w niej namoczyły, następnie odcedzić je i dodać do pokrojonych jabłek, dosypać mąkę ziemniaczaną, cynamon i skórkę otartą z jednej cytryny, dokładnie wymieszać.
Białka jajek ubić na sztywno i na koniec dodać do miski z jabłkami teraz delikatnie całość połączyć.
Blaszkę taką jaką mamy na wyposażeniu piekarnika wysmarować na dnie tłuszczem i wysypać tartą bułką, następnie dno wyłożyć 3/4 całego ciasta na cieście wyłożyć całą masę jabłkową i po wierzchu posypać pozostałym ciastem rozdrobnionym na kruszonkę.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec ciasto około 45 minut.
pyszne, zjadłabym:)
OdpowiedzUsuń