Risotto przygotowałam na pierwszy dzień tygodniowego wyzwania blogerów, ale niestety nie udało mi się dodać przepisu do dnia dzisiejszego więc z wyzwania nici :(
Risotto było za to pyszne :)
Risotto z groszkiem
1 szklanka ryżu
1 cebula
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1 puszka zielonego groszku
zielona pietruszka
bulion warzywny
przyprawy
wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie podsmażyć delikatnie na oleju do cebuli dosypać ryż i całość chwilkę razem smażyć cały czas mieszając. Do podsmażonego ryżu dolać niewielką i ilość bulionu i gotować do momentu, aż cały bulion zostanie wchłonięty wtedy dolać kolejną porcję płynu u i czynność powtarzać do momentu, aż ryż zmięknie. Groszek odcedzić z zalewy i połowę całego groszku dokładnie rozgnieść widelcem dodać do ryżu po wymieszaniu do ryżu dodać cały groszek, masło oraz posiekaną zieloną pietruszkę,
całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
pyszne risotto, na pewno by mi zasmakowało!
OdpowiedzUsuńProsty przepis, a jakie apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńIwonka, ważne że chęci były :*
OdpowiedzUsuńByły Martuś były :)
Usuńna pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńProste, gorące danie na jesienne dni :) zrobię też :)
OdpowiedzUsuńOd niedawna zaczęłam w ogóle uczyć się przygotowywać takie dania i bardzo je polubiłam:)
OdpowiedzUsuńZ Twojego przepisu też spróbuję zrobić :)