Nie lubię takich tradycyjnych mazurków więc zawsze robię wypieki mazurkopodobne :) choć bardzo smaczne i koniecznie kolorowe. Na sam koniec już przed Świętami zostawiam przepis dla tych co jeszcze nie upiekli mazurka.
Mazurek lukrem malowany
Spód:
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
5 łyżek cukru
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto bakaliowe:
3 żółtka
2 białka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka płatków migdałowych KRESTO
3 szklanki rodzynek
1/2 szklanki wiórek kokosowych
Polewa:
15 dag białej czekolady
1 łyżka mleka
Lukier:
1 białko jajka
kilka kropli soku z cytryny
cukier puder około 1 szklanki
kolorowe barwniki
Wykonanie:
Masło posiekać z cukrem, dodać żółtka jajek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę, szybko zagnieść kruche ciasto które schłodzić około 30 minut.
Ciasto bakaliowe:
Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty krem, mąkę przesiać i na sucho wymieszać z rodzynkami, wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów, następnie dodać mieszankę do utartych żółtek i delikatnie wymieszać na koniec ostrożnie wymieszać z ubitymi białkami z resztą cukru.
Małą formę (25 cm na 22 cm) najlepiej z wyjmowanym dnem wysmarować tłuszczem i na dnie wyłożyć schłodzone ciasto na kruche ciasto wylać ciasto bakaliowe.
Piekarnik nagrzać do 200 st i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180st i piec kolejne 10 minut po upieczeniu wystudzić.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i polać nią po wierzchu ciasta.
Białko sparzonego jajka ubić sokiem cytrynowym i cukrem pudrem na dosyć gęsty lukier, utarty lukier podzielić i zabarwić na dowolne kolory, przygotowanym lukrem malować dowolne wzory
ja każdy kolor wkładam do zwykłego woreczka śniadaniowego i odcina jeden róg, tak zapakowanym lukrem malujemy na mazurku jak zwykłymi pisakami.
Jaki śliczny mazurek i ten kurczaczek! Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuń