Czekoladowe muffiny
225 gram mąki pszennej
2 łyżki kakao
10 dag brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
10 miętowych pastylek w czekoladzie
Wykonanie:
Przygotowanie muffinek zaczynamy od włożenia pastylek do zamrażalnika bo wtedy się lepiej pokroją, po zamrożeniu pokroić w większe kawałki.
Do miski przesiać make i na sucho wymieszać ją z cukrem, kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli w drugim naczyniu ubić jajko z mlekiem i olejem. Do suchych składników dodać płynne i przy pomocy łyżki wymieszać.
Przygotowane foremki napełnić do 1/2 wysokości ciastem po wierzchu posypać pokrojonymi czekoladkami.
Piekarnik nagrzać do 200 st i piec muffinki 25 minut z termoobiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz