Pieczona kiełbasa
1 kg mięsa z indyka najlepiej udziec
2 kg mięsa wieprzowego ja miałem łopatkę
1 kg chudego boczku
1/2 główki czosnku
sól
pieprz czarny
1 opakowanie przyprawy do wieprzowiny
1-2 szklanek bulionu drobiowego
Dodatkowo:
do 1.5 metra jelit cienkich
olej
Wykonanie:
Mięso z indyka razem ze skórą,
łopatkę i boczek skręcić przez maszynkę na grubych oczkach, dodać do
tego przeciśnięty przez praskę czosnek, dowolną przyprawę do wieprzowiny
i około 1.5 łyżeczki pieprzu oraz około 1 łyżeczki soli, wszystko
dokładnie wymieszać i w trakcie mieszania dolewać bulion(ewentualnie
można użyć tylko wody choć bulion jest najlepszy), masę mięsną tak długo
wyrabiać, aż będzie dobrze odchodziła od ręki.
Wyrobione i doprawione
mięso odstawić najlepiej na całą noc do lodówki, po schłodzeniu jeszcze
raz przemieszać i spróbować gdyby było za mało wyraźne w smaku to
doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Przy pomocy maszynki ze specjalną
nakładką napełnić jelita(wcześniej opłukać je z soli), uformować
malutkie pętka
i ułożyć je w formie do pieczenia, każde pętko delikatnie nakłuć i posmarować olejem (dzięki nakłuciu nam nie popęka w trakcie pieczenia, a olej pomorze ładnie się zrumienić), posypać po kiełbasie majerankiem i zielem angielskim.
i ułożyć je w formie do pieczenia, każde pętko delikatnie nakłuć i posmarować olejem (dzięki nakłuciu nam nie popęka w trakcie pieczenia, a olej pomorze ładnie się zrumienić), posypać po kiełbasie majerankiem i zielem angielskim.
Piekarnik nagrzać do 200st i piec
kiełbasę do 30-35 min, kontrolując czy nie za bardzo nam się rumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz