Bułeczki z karmelem
1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
330 ml wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
5 dag drożdży
Dodatkowo:
ziarna słonecznika
Wykonanie:
W małym rondelku rozpuścić cukier i lekko zrumienić, następnie zalać 1/2 szklanki gorącej wody i po całkowitym rozpuszczeniu się karmelu wystudzić.
Drożdże rozpuścić w pozostałej ciepłej wodzie. Mąki wymieszać na sucho dodać sól, karmel, drożdże, olej i zagnieść gładkie ciasto które wyrabiać około 5 minut ja wyrabiałam robotem. Ciasto po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia, następnie ciasto wyjąc na podsypany mąką blat i lekko rozciągnąć, następnie pociąć na rąby lub uformować zwykłe okrągłe bułeczki
, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze raz odstawić do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować po wierzchu zimna wodą i posypać słonecznikiem.
Piec w temp. 220 st około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz