czwartek, 17 kwietnia 2014

Bułeczki z karmelem

Przed Świętami i idącym w parze za nimi wielkim przesytem na stołach ja jeszcze dzisiaj proponuję pyszne bułeczki po upieczeniu raj dla podniebienia, a na drugi dzień raj dla brzuszka bo bułeczki cały czas są pyszne.


  Bułeczki z karmelem


1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
330 ml wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
5 dag drożdży
Dodatkowo:
ziarna słonecznika
Wykonanie:
W małym rondelku rozpuścić cukier i lekko zrumienić, następnie zalać 1/2 szklanki gorącej wody i po całkowitym rozpuszczeniu się karmelu wystudzić.
Drożdże rozpuścić w pozostałej ciepłej wodzie. Mąki wymieszać na sucho dodać sól, karmel, drożdże, olej i zagnieść gładkie ciasto które wyrabiać około 5 minut  ja wyrabiałam robotem. Ciasto po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia, następnie ciasto wyjąc na podsypany mąką blat i lekko rozciągnąć, następnie pociąć na rąby lub uformować zwykłe okrągłe bułeczki
, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze raz odstawić do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować po wierzchu zimna wodą i posypać słonecznikiem.
Piec w temp. 220 st około 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody