Sernikowe lody
1 szklanka mleka 3,2 %
1.5 szklanki śmietany 30%
125 g sera śmietankowego
4 łyżki cukru pudru
5 saszetek zielonej herbaty Irving
3 żółtka
dodatkowo:
2 łyżki rodzynek
2 łyżki wiórek czekoladowych
Wykonanie:
Śmietankę i mleko podgrzać prawie do momentu wrzenia, ale nie zagotować, do gorącej śmietanki dodać saszetki z herbatą, przykryć i odstawić na 3 min po tym czasie wyjąć saszetki.
Serek śmietankowy utrzeć z cukrem i żółtkami w trakcie ucierania dolewać gorącą śmietankę, ubić do spienienia.
Miskę z płynną masą postawić na garnku z gorącą wodą i przy pomocy drewnianej łyżki mieszać masę do zgęstnienia (masa jest gotowa kiedy nie spływa z łyżki, a pozostawia na niej cienką warstwę), kiedy masa jest gęsta zdjąć miskę z garnka i wystudzić
Do zimnej masy dodać czekoladę i rodzynki, wymieszać i przelać do pojemniczka z pokrywką.
Lody zmrozić w lodówce, ale w trakcie mrożenia kilka razy delikatnie je przemieszać.
Przed podaniem wyjąć kilka minut wcześniej z lodówki. Ja swoje lody polałam adwokatem i posypałam czekoladowymi wiórkami.
nie jeden by zjadł 2 miseczki takich lodów
OdpowiedzUsuń:) To fakt, mój mąż twierdzi, że dla niego szkoda brudzić miseczki bo może jeść prosto z pojemniczka
Usuń