Mąż dostarczył z działki do domu pierwszy w tym roku rabarbar i pierwsza myśl ciasto drożdżowe które uwielbiam. Ten przepis na ciasto jest jednym z tych które goszczą u mnie co jakiś czas w sezonie owocowym i tylko owoce się zmieniają. Uwielbiam je za prostotę w przygotowaniu i smak po upieczeniu bo jest pyszne takie pulchniutkie i pachnące, nawet na drugi dzień jest świeżutkie.
Drożdżowe ciasto z rabarbarem
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
2 łyżki oleju
3 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 dag drożdży
3 jajka
Dodatkowo:
rabarbar
cukier
kruszonka
Wykonanie:
Rabarbar obrać z błonek i pokroić
na mniejsze kawałeczki, zasypać go cukrem(na około 1 kg rabarbaru ja
daję 2 łyżki cukru) i odstawić na kilka minut.
Margarynę rozpuścić i
wymieszać z olejem. W ciepłym mleku rozmieszać drożdże, dodać do nich
cukier, przesianą mąkę, 3 żółtka i 2 białka
jajek oraz zimny tłuszcz. Ciasto wyrabiać łyżką (jest luźne)starając
się wtłoczyć w nie dużo powietrza. Wyrobione ciasto odstawić do
wyrośnięcia.
Wyrośniętym ciastem wyłożyć dno formy, posmarować je trzecim białkiem i posypać rabarbarem oraz kruszonką.
Na kruszonkę każdy ma swój
przepis dlatego go tutaj nie podaję gdyż tą akurat robiłam na "oko".
Ciasto jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. powyżej 180st
około 35-40 min.
mmm.. pyszności!:))
OdpowiedzUsuńOj, to były pyszności teraz zostały wspomnienia :)
Usuń