Ten torcik rozchodzi się migiem na jedno podejście zostaje cały rozkrojony do kawy, może dlatego, że jest mały i niski, albo po prostu jest pyszny:)
Torcik z masą truskawkowo-rabarbarową
Ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
8 dag czekolady mlecznej
Masa rabarbarowa:
40 dag rabarbaru
1 szklanka cukru
1/4 łyżeczki soli
2 galaretki truskawkowe
1/2 kg truskawek
Dodatkowo:
300 ml śmietana 30 %
1 cukier waniliowy
1 śmietan-fiks
do nasączenia wino truskawkowe
Wykonanie:
Ciasto :
Czekoladę drobno posiekać, białka jajek ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać do białej
bezy dodać żółtka i delikatnie wymieszać na koniec połączyć z przesianą
mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przed wlaniem ciasta do
okrągłej tortownicy (25cm średnicy) dodać posiekaną czekoladę.
Piec
około 10 min w temp. 180 st.
Masa rabarbarowa :
Rabarbar obrać z
cienkiej błonki i pokroić oraz zasypać cukrem i szczyptą soli, następnie
odstawić do puszczenia soku. Kiedy rabarbar puści sok to postawić na
małym na palniku i rozgotować, dodać galaretkę rozpuszczoną w 2
szklankach wody
i truskawki, masę odstawiamy do zgęstnienia.
Śmietanę ubijamy z cukrem
waniliowy i śmietan fiksem.
Po upieczeniu ciasto nasączamy winem ,
smarujemy prawie zastygniętą masą truskawkowo-rabarbarową, odstawiamy
do lodówki i po zastygnięciu smarujemy bitą śmietaną oraz dowolnie dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz