Ciasto było w moim domu kilka dni temu, ale szaleństwie przygotowań komunijnych brakło mi czasu, aby je tutaj dodać.
Ciasto znają chyba wszyscy i pewnie w wielu domach ono gości więc nie będę się rozpisywać nad jego smakiem, powiem tylko, że jest pyszne i zimne czyli idealne na upalne dni.
Biszkopt z kryształkami
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1.5 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
800 ml śmietany 18%
1/2 szklanki cukru
3 łyżki żelatyny
1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
kolorowe galaretki
cukier puder
Wykonanie:
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na
pulchną masę, delikatnie połączyć ją z przesianą mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do prostokątnej formy wyłożonej
papierem do pieczenia.
Piec około 35min w temp. 180st
Pianka:
Cytrynową
galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody
i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem i cały czas ubijając dolać
płynną galaretkę dodać do masy pokrojone kolorowe galaretki wcześniej
przygotowane według przepisu i po zastygnięciu pokrojone w kostkę.
Zimne ciasto przekroić i przełożyć je gęstniejącą pianką, po schłodzeniu
posypać cukrem pudrem.
Ciasto znam i miło je wspominam;)
OdpowiedzUsuń