Ryżowe babeczki
Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki ugotowanego i zimnego ryżu
Dodatkowo:
4 duże laski rabarbaru
1 szklanka cukru
Wykonanie:
Ciasto;
Białka jajek ubić na sztywno z 4 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli do
piany z białek dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać.
Białą i szklistą bezę ostrożnie połączyć z żółtkami jajek, przesianą
mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec z ugotowanym ryżem,
delikatnie wymieszać.
Foremki do babeczek napełnić ciastem (metalowe trzeba wcześniej
wysmarować tłuszczem i wysypać np. bułką tartą )i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st piec 35 min.
Mus rabarbarowy:
Rabarbar obrać i pokroić na plasterki, wymieszać z cukrem i odstawić do puszczenia soku, następnie przełożyć na patelnię, dodać szczyptę soli i rozgotować gdyby zaczynało się nam przypalać podlać małą ilością wody.
Babeczki po upieczeniu podawać polane musem rabarbarowym.
Przepięknie podane!
OdpowiedzUsuńNo nie!! następny przepis pyszności z rabarbarem a ja jak do tej pory to tylko kompot z rabarbarowy robiłem. Dzięki za przepis na babeczki - mam jednak pytanie. Czy jest w takim razie możliwość aby zrobić powidła rabarbarowe aby go wykorzystać zimową porą. Pytam bo jeszcze nic takiego nie robiłem :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że jest choć ja jeszcze nie robiłam bo wolę zamrozić, ale fajny przepis widziałam jeśli się nie mylę u Dorotki na "Moje małe czarowanie" Co do mrożonego to zimą ugotujesz kompot i upieczesz ciasto, a nawet usmażysz racuchy :)
UsuńBędę musiał spróbować zrobić z nich powidła bo w tym roku rabarbar obrodziła jak nigdy do tej pory. Za małą mam zamrażarkę bo zawsze go mroziłem :)
UsuńTo podrzuć troszkę bo u mnie na działce zostały wspomnienia:)
UsuńJakby co jestem do usług :)
UsuńBędę pamiętać :), ale masz szczęście, że jesteś daleko bo inaczej już bym pukała do drzwi:)
UsuńInternet na szczęście nas wszystkich przybliża :)
Usuń