wtorek, 24 kwietnia 2012

Zapiekany deser z kaszy

Kupiłam ostatnio kaszę jaglaną bo ponoć zdrowa, ale coś tak leżała i leżała, a mi brakowało pomysłu co z tym fantem zrobić i dzisiaj wróciłam z pracy z gotowym pomysłem na deser. W domu jeszcze czuć zapach ulatniający się z kuchni, a deser był pyszny i sycący. Fakt najmłodszej córci powiedziałam, że to taki ryż bo ona jest bardzo zamknięta na nowości i nawet by nie spróbowała, a tak zjadła i była zadowolona bo było pyszne :)


Zapiekany deser z kaszy jaglanej

1 szklanka kaszy jaglanej
3 jabłka
3/4 szklanki cukru
1 szczypta cynamonu 
skórka z cytryny
2 jajka 
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
masło
bułka tarta
dowolny dżem
Wykonanie:
 Kaszę przepłukać zimną wodą i przelać wrzątkiem, następnie zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody i pod przykryciem ugotować oraz wystudzić.
1/2 szklanki cukru rozpuścić na patelni z dodatkiem 2 łyżek wody do powstałego syropu dodać otartą skórkę z cytryny i cynamon, dołożyć obrane i pokrojone w mniejsze cząstki jabłka i tylko potrząsając delikatnie patelnią smażyć kilka minut jabłka.
Białka ubić na sztywno i dodać do nich cukier puder i jeszcze chwilę razem ubić na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną i wiórkami kokosowymi.
 Do zimnej kaszy dodać 2 żółtka oraz resztę cukru, dokładnie wymieszać. Małe miseczki nadające się do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą na dnie ułożyć porcję kaszy na niej ułożyć warstwę odsączonych z syropu jabłek, przykryć je resztą kaszy, a na niej ułożyć kokosową bezę na środku której umieścić po łyżeczce dżemu
 Piekarnik nagrzać do temp. 200st i wstawić do niego deser na 15min po tym czasie zmniejszyć temp do 120 st i dosuszyć w niej bezę jeszcze około 15 min.
 Podawać gorące, ale na zimno też jest dobre.



Wykombinowałam sobie, że jak się zrobi to w pojemniczkach z pokrywką to będzie świetny deser na piknik lub wycieczkę.

4 komentarze:

  1. pyszne:)
    warto usunąć weryfikację obrazkową.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny dobry przepis na kaszę jaglaną :) Muszę w końcu ją wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. osobiście nie smakuje mi jaglanka, a taka zdrowa :( może w Twojej wersji będzie smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też ta kasza za bardzo nie smakuje i raczej wybieram jęczmienną, ale w wersji słodkiej jest niczego sobie, polecam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody