Kupiłam ostatnio kaszę jaglaną bo ponoć zdrowa, ale coś tak leżała i leżała, a mi brakowało pomysłu co z tym fantem zrobić i dzisiaj wróciłam z pracy z gotowym pomysłem na deser. W domu jeszcze czuć zapach ulatniający się z kuchni, a deser był pyszny i sycący. Fakt najmłodszej córci powiedziałam, że to taki ryż bo ona jest bardzo zamknięta na nowości i nawet by nie spróbowała, a tak zjadła i była zadowolona bo było pyszne :)
Zapiekany deser z kaszy jaglanej
1 szklanka kaszy jaglanej
3 jabłka
3/4 szklanki cukru
1 szczypta cynamonu
skórka z cytryny
2 jajka
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
masło
bułka tarta
dowolny dżem
Wykonanie:
Kaszę przepłukać zimną wodą i przelać wrzątkiem, następnie zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody
i pod przykryciem ugotować oraz wystudzić.
1/2 szklanki cukru rozpuścić
na patelni z dodatkiem 2 łyżek wody do powstałego syropu dodać otartą
skórkę z cytryny i cynamon, dołożyć obrane i pokrojone w mniejsze
cząstki jabłka i tylko potrząsając delikatnie patelnią smażyć kilka
minut jabłka.
Białka ubić na sztywno i dodać do nich cukier puder i
jeszcze chwilę razem ubić na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną i
wiórkami kokosowymi.
Do zimnej kaszy dodać 2 żółtka oraz resztę cukru,
dokładnie wymieszać. Małe miseczki nadające się do zapiekania wysmarować
masłem i wysypać bułką tartą na dnie ułożyć porcję kaszy na niej ułożyć
warstwę odsączonych z syropu jabłek, przykryć je resztą kaszy, a na
niej ułożyć kokosową bezę na środku której umieścić po łyżeczce dżemu
Piekarnik nagrzać do temp. 200st i wstawić do niego deser na 15min po
tym czasie zmniejszyć temp do 120 st i dosuszyć w niej bezę jeszcze
około 15 min.
Podawać gorące, ale na zimno też jest dobre.
Wykombinowałam sobie, że jak się zrobi to w pojemniczkach z pokrywką to będzie świetny deser na piknik lub wycieczkę.
pyszne:)
OdpowiedzUsuńwarto usunąć weryfikację obrazkową.
Kolejny dobry przepis na kaszę jaglaną :) Muszę w końcu ją wypróbować!
OdpowiedzUsuńosobiście nie smakuje mi jaglanka, a taka zdrowa :( może w Twojej wersji będzie smaczna :)
OdpowiedzUsuńMi też ta kasza za bardzo nie smakuje i raczej wybieram jęczmienną, ale w wersji słodkiej jest niczego sobie, polecam
Usuń