Nadszedł czas mazurków ja nie jestem ich wielkim smakoszem i stanowią dla mnie tylko element tradycji oraz są piękną dekoracją stołu choć moje dzieci wprost go uwielbiają i tylko na mazurek czekają. Jutro zabieram się za pieczenie mazurka na te Święta, ale puki co przepis z archiwum :)
Czekoladowy mazurek
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 surowe żółtka
1 szczypta soli
12 dag margaryny
1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa czekoladowa:
10 dag czekolady gorzkiej
1 łyżka masła
1 łyżka dowolnego alkoholu
Dodatkowo:
gęsty lukier do dekoracji
barwniki spożywcze
kolorowe cukierki
dżem wiśniowy
Wykonanie:
Ciasto:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na krem
w trakcie ucierania dodać żółtka i śmietanę, następnie już ręką
wgnieść w masę przesianą mąkę wymieszaną z kakao i solą, zagnieść
gładkie ciasto i schłodzić około 30 min. Ciasto po schłodzeniu cienko
rozwałkować i wyciąć z niego dwa jednakowe prostokąty i 2-3 cm paski
którymi na brzegu ozdobić jeden prostokąt.
Piec w temp.180st około 15-20
min .
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z dodatkiem masła oraz
alkoholu, masę czekoladową wylać na upieczony i wystudzony placek z
brzegiem i odstawić do zastygnięcia czekolady.
Kiedy czekolada zastygnie
to cały prostokąt posmarować warstwą dżemu i przykryć wierzchem z
czekoladą.
Mazurek ozdobić wzorami z lukru i kolorowymi cukierkami.
w życiu bym sama nie zrobiła takiej dekoracji :)
OdpowiedzUsuńpięknie!
pozdrawiam,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Dziękuję, ale to zwykła prosta i dekoracja.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
zgadzam się! dekoracja piękna... jestem pod wielkim wrażeniem i pewnie podkradnę pomysł na jajko na mazurku! mniam!
OdpowiedzUsuńpoczatkujaca-pani-domu.blogspot.com