Ta rolada to taka wydaje mi się nawet udana próba pokombinowania z masą która bardzo mi smakuje i wydaje się być otwarta na zmiany bo wystarczy zmienić smak galaretki i już mamy inne ciasto.
Wykorzystałam już ją w wersji cytrynowej do ciasta teraz w pomarańczowej do rolady i myślę, że na tym nie koniec :)
Rolada z pomarańczami
Ciasto:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
Masa pomarańczowa:
1 szklanka śmietany 18%
1 galaretka pomarańczowa
1/2 szklanki cukru
1/2 margaryny
Dodatkowo:
1 szklanka śmietany 30%
10 dag białej czekolady
plasterki pomarańczy
Wykonanie:
Ciasto:
Białka
ubić z cukrem na sztywno, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami,
przesianą mąką pszenna wymieszaną z ziemniaczaną i proszkiem do
pieczenia.
Ciasto ostrożnie rozsmarować na płaskiej blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia.
Ja tradycyjnie piekłam na oko, ale nie trwało to
dłużej jak 8-10 min w temp.180st, po upieczeniu jeszcze gorące zwinąć w
roladę i zostawić do wystudzenia.
Masa pomarańczowa:
Margarynę rozpuścić
z cukrem i kiedy się zagotuję dodać śmietanę i galaretkę, mieszając
zagotować.
Bita śmietana:
Śmietanę kremówkę zagotować z czekoladą i
kiedy wystygnie ubić na sztywno.
Zimną roladę rozwinąć i posmarować ją
zimną i gęstą już masą, ponownie zwinąć i wierzch posmarować bitą
śmietaną, dowolnie udekorować. Przed krojeniem dobrze schłodzić, aby
masa w cieście dokładnie zastygła.
mmmm ale pyszna musi być, jeszcze nigdy rolady nie robiłam.
OdpowiedzUsuńwarto usunac weryfikacje obrazkowa.