niedziela, 23 sierpnia 2020

Słodko-słony torcik

 Masa kajmakowa i czekolada - czyż to nie jest połączenie idealne. W tym cieście wszystko do siebie pasuje i jest przepyszne. Ciasto znalezione tutaj. Składniki podaję na standardową prostokątną blaszkę. Ja jednak zrobiłam je z połowy porcji w formie o średnicy 25 cm i to był błąd bo ciasto było tak pyszne, że bardzo szybko zniknęło z talerza. Kubeczek  ze zdjęcia tradycyjnie do nabycia tutaj 


Słodko-słony torcik


Składniki:

Biszkopt:

5 jajek

3/4 szkl cukru

3/4 szkl mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Krem:

700 ml śmietanki kremówki 30%

5 łyżek cukru pudru

1 łyżka kakao

3 łyżeczki żelatyny

1/3 szkl gorącej wody

Polewa:

100 g ciemnej  czekolady

50 g masła

50 g mleka

Dodatkowo:

ok. 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki

ok. 400 g masy kajmakowej o smaku krówkowym

2 opakowania krakersów solonych

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dosypujemy cukier. Na małych obrotach dodajemy żółtka. Przesiane mąki z kakao porcjami dosypujemy do jajek i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 st ok 30-35 min. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty.

Krem:

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do przestudzenia. Dodajemy do śmietanki i miksujemy. Dzielimy  na 2 części. Do jednej dodajemy kakao.

Polewa:

Masło rozpuszczamy z mlekiem. Ściągamy z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia

Jedną część ciasta nasączamy kawą i smarujemy dżemem. Wykładamy pierwszą część kremu. Układamy warstwę krakersów i smarujemy masą kajmakową. Przykrywamy drugą warstwą krakersów. Wykładamy krem z kakao i przykrywamy drugim nasączonym blatem. Polewamy polewą i zostawiamy na całą noc do stężenia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody