Masa kajmakowa i czekolada - czyż to nie jest połączenie idealne. W tym cieście wszystko do siebie pasuje i jest przepyszne. Ciasto znalezione tutaj. Składniki podaję na standardową prostokątną blaszkę. Ja jednak zrobiłam je z połowy porcji w formie o średnicy 25 cm i to był błąd bo ciasto było tak pyszne, że bardzo szybko zniknęło z talerza. Kubeczek ze zdjęcia tradycyjnie do nabycia tutaj
Słodko-słony torcik
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem:
700 ml śmietanki kremówki 30%
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka kakao
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl gorącej wody
Polewa:
100 g ciemnej czekolady
50 g masła
50 g mleka
Dodatkowo:
ok. 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
ok. 400 g masy kajmakowej o smaku krówkowym
2 opakowania krakersów solonych
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dosypujemy cukier. Na małych obrotach dodajemy żółtka. Przesiane mąki z kakao porcjami dosypujemy do jajek i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 st ok 30-35 min. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty.
Krem:
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do przestudzenia. Dodajemy do śmietanki i miksujemy. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao.
Polewa:
Masło rozpuszczamy z mlekiem. Ściągamy z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia
Jedną część ciasta nasączamy kawą i smarujemy dżemem. Wykładamy pierwszą część kremu. Układamy warstwę krakersów i smarujemy masą kajmakową. Przykrywamy drugą warstwą krakersów. Wykładamy krem z kakao i przykrywamy drugim nasączonym blatem. Polewamy polewą i zostawiamy na całą noc do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz