sobota, 15 sierpnia 2020

Prosta szarlotka z kruszonką

 Proste rozwiązania są najlepsze. Szarlotka z dużą ilością jabłek i cynamonu z gałką lodów sama w sobie jest pyszna i nie potrzebuje żadnych udziwnień. 


Szarlotka z kruszonką


Składniki:

Ciasto:

2 jajka

ok. 180 g mąki pszennej

50 g mąki kukurydzianej

2 łyżki cukru

100 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

600 g obranych i pokrojonych jabłek

2 łyżki cynamonu

cukier do smaku

Kruszonka:

150 g mąki pszennej

100 g cukru

100 g masła

Wykonanie:

Ciasto: Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do reszty składników i zagnieść. Ciasto jest miękkie, ale nie powinno kleić się do rąk. Jeżeli się klei trzeba dosypać trochę mąki pszennej, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Ciastem wykleić spód i boki blaszki o średnicy 21 cm. (Boki blaszki posmarować masłem i posypać bułką tartą, na spód położyć papier do pieczenia). Ciasto podpiec w 180 st przez 15 min. 

Nadzienie:

Jabłka pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, wsypać cynamon i cukier do smaku. Dolać 3-4 łyżki i gotować na małym ogniu, aż jabłka zmiękną.

Kruszonka:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą do uzyskania kruszonki.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec w 180 st przez 30 min



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody