Proste rozwiązania są najlepsze. Szarlotka z dużą ilością jabłek i cynamonu z gałką lodów sama w sobie jest pyszna i nie potrzebuje żadnych udziwnień.
Szarlotka z kruszonką
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
ok. 180 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
600 g obranych i pokrojonych jabłek
2 łyżki cynamonu
cukier do smaku
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
Wykonanie:
Ciasto: Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do reszty składników i zagnieść. Ciasto jest miękkie, ale nie powinno kleić się do rąk. Jeżeli się klei trzeba dosypać trochę mąki pszennej, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Ciastem wykleić spód i boki blaszki o średnicy 21 cm. (Boki blaszki posmarować masłem i posypać bułką tartą, na spód położyć papier do pieczenia). Ciasto podpiec w 180 st przez 15 min.
Nadzienie:
Jabłka pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, wsypać cynamon i cukier do smaku. Dolać 3-4 łyżki i gotować na małym ogniu, aż jabłka zmiękną.
Kruszonka:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą do uzyskania kruszonki.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec w 180 st przez 30 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz