Obiecałam ciasto z truskawkami i obietnicy dotrzymałam. Pyszne ciasto szpinakowe znalezione tutaj. Filiżanki ze zdjęć tradycyjnie można zamówić tu
Składniki
Ciasto:
3 jajka
1 szklanka cukru
2 szkl mąki krupczatki
3/4 szkl oleju
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g świeżego szpinaku
Warstwa truskawkowa:
ok. 400 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
600 ml gorącej wody
Warstwa śmietankowa:
600 ml śmietany kremówki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
2 1/2 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl gorącej wody
Wykonanie:
Ciasto:
Szpinak blendujemy z odrobiną oleju. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując na niewielkich obrotach wlewamy powoli olej. Dodajemy porcjami przesiane suche składniki. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec delikatnie łączymy ze szpinakiem.
Pieczemy w tortownicy o średnicy 22 cm w 180 st przez ok 35-40 min. Po wystudzeniu ścinamy górę ciasta.
Warstwa śmietankowa:
Żelatynę rozpuszczamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i wystudzoną żelatynę
Warstwa truskawkowa:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie zostawiamy do wystudzenia. Truskawki kroimy na pół.
Całość:
Na spód ciasta wykładamy połowę masy śmietankowej. Układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy na 15 min do lodówki. Po tym czasie wykładamy drugą część masy i posypujemy pokruszoną górą ciasta. Wkładamy na całą noc do lodówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz