sobota, 20 czerwca 2020

Zielone ciasto z truskawkami

Obiecałam ciasto z truskawkami i obietnicy dotrzymałam. Pyszne ciasto szpinakowe znalezione tutaj. Filiżanki ze zdjęć tradycyjnie można zamówić tu


Składniki



Ciasto:
3 jajka
1 szklanka cukru
2 szkl mąki krupczatki
3/4 szkl oleju
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g świeżego szpinaku

Warstwa truskawkowa:
ok. 400 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
600 ml gorącej wody

Warstwa śmietankowa:
600 ml śmietany kremówki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
2 1/2 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl gorącej wody

Wykonanie:
Ciasto:
Szpinak blendujemy z odrobiną oleju. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując na niewielkich obrotach wlewamy powoli olej. Dodajemy porcjami przesiane suche składniki. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec delikatnie łączymy ze szpinakiem.
Pieczemy w tortownicy o średnicy 22 cm  w 180 st przez ok 35-40 min. Po wystudzeniu ścinamy górę ciasta.

Warstwa śmietankowa:
Żelatynę rozpuszczamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i wystudzoną żelatynę

Warstwa truskawkowa:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie zostawiamy do wystudzenia. Truskawki kroimy na pół.

Całość:

Na spód ciasta wykładamy połowę masy śmietankowej. Układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy na 15 min do lodówki. Po tym czasie wykładamy drugą część masy i posypujemy pokruszoną górą ciasta. Wkładamy na całą noc do lodówki








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody