Danie bardzo kaloryczne, ale warte tych kalorii. Sezon na szparagi dobiega końca,jeśli jednak ktoś ma szparagi w lodówce warto zrobić sobie taki obiad. Przepis z drobnymi zmianami pochodzi z tej strony
Makaron ze szparagami
Składniki na ok 4 porcje
makaron
400 g piersi z kurczaka kurczaka
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
pęczek zielonych szparagów
2 łyżki masła
250 ml śmietanki 30%
2 żółtka
pół szklanki startego żółtego sera
Wykonanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzając zostawiamy 6 łyżek wody. Kurczaka kroimy na wąskie paseczki. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Nacieramy startym czosnkiem i oliwą. Odłamujemy i odrzucamy twarde końce szparagów. Kroimy na plasterki, górną część zostawiamy w całości. Dodajemy do makaronu 3 min przed końcem gotowania. Kurczaka smażymy na maśle. Ściągamy na talerz. Na tej samej patelni wlewamy śmietankę i żółtka. Energicznie mieszamy. Chwilę podgrzewamy i wsypujemy ser. Mieszamy. Dodajemy kurczaka i wodę zostawioną z gotowania makaronu. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy makaron i szparagi.
Jak to przepięknie wygląda! Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, ale chętnie spróbuję u siebie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam https://modnatravelistka.blogspot.com