Co roku tradycyjnie piekę kruche jagodzianki. Jednak dzisiaj dla odmiany dodałam do nich truskawki i poziomki.
Leśne pierożki
Składniki:
1 kg i 1 szkl mąki pszennej
2 szkl cukru
4 jajka
4 łyżki jogurtu naturalnego
1,5 kostki margaryny
1 szczypta soli
1 opakowanie proszku do pieczenia
Nadzienie:
ok 1 litra jagód
ok. 1/2 szklanki poziomek
kilka sztuk truskawek
1 budyń śmietankowy z cukrem
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i porządnie schłodzić.
Owoce wymieszać z budyniem.
Ciasto rozwałkować na 1 cm grubości. Wyciąć krążki, nadziewać owocami i zlepiać jak pierogi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 min w 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz