Torcik czekoladowo-owocowy
składniki:
biszkopt czekoladowy:
8 jajek
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
1/4 szkl kakao
3/4 szkl mąki pszennej
3/4 szkl cukru
Masa śmietankowa:
350 ml śmietanki 30%
300 g serka mascarpone
łyżeczka żelatyny
2 szkl dowolnych owoców ( u mnie wymieszane maliny, truskawki, borówki i arbuz)
Krem czekoladowy
250 g mascarpone
10 dag rozpuszczonej mlecznej czekolady
Wykonanie:
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na szklistą bezę. Delikatnie łączymy z żółtkami. Mąki i kakao przesiewamy. Porcjami dodajemy do jajek i delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie o średnicy 22 cm 30-35 min w 170 st. Po upieczeniu zrzucić z niewielkiej odległości. Wystudzić i przekroić na 3 krążki.
Masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Studzimy. Śmietankę ubijamy z mascarpone. Dodajemy żelatynę. Ewentualnie dosładzamy cukrem. Łączymy z owocami.
Krem czekoladowy:
Mascarpone ucieramy z rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto przekładamy kremem i obsmarowujemy po wierzchu kremem czekoladowym. Dekorujemy dowolnymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz