Ciasto z rabarbarem i budyniem
składniki:
ciasto:
3 szkl mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
250 g zimnego masła
3 jajka
warstwa rabarbarowa:
600 g rabarbaru
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru z wanilią
1/3 szkl cukru
1 łyżeczka cynamonu
budyń:
1 budyń malinowy
500 ml mleka
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 2 części. Schłodzić. Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia. Jedną część układamy w formie ok 24x38 cm i podziurkować widelcem.
Rabarbar kroimy na ok. 1 cm kawałki. Mieszamy z mąką, cukrem i cynamonem. Wykładamy na spód ciasta
Gotujemy budyń i jeszcze ciepły wykładamy na rabarbar
Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i dziurkujemy widelcem\
Pieczemy w 180 st przez ok 50 min.
Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuń