Troszkę nam się chłodniej zrobiło za oknami, a przy takiej pogodzie gorące i sycące potrawy są bardzo mile widziane. Kociołek z ciecierzycą jest pyszny i doskonale rozgrzeje nawet w największy mróz.
Zapiekany kociołek z ciecierzycą i kiełbaskami
1/2 kg ziemniaków
2 marchewki
niewielki kawałek selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka ciecierzycy
1 puszka pomidorów bez skórki
1/2 czerwonej papryki
1 litr bulionu warzywnego
około 30 dag boczku
4 pętka kiełbaski z kurczaka Morliny
kluseczki:
1 jajko
1 łyżka oliwy
mąka pszenna
dodatkowo;
kwaśna śmietana
przyprawy
zielona pietruszka
wykonanie:
Ciecierzycę zalać wodą i moczyć najlepiej przez noc, następnie przepłukać i zalać ponownie wodą, gotować do miękkości, osolić pod koniec gotowania. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę w taką samą kostkę pokroić seler, a marchewkę w plasterki. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać niewielką ilość soli, przykryć i zacząć gotować. Boczek pokroić w troszkę większą kostkę, cebulę w mniejszą kosteczkę, a kiełbasę w plasterki, wszystko przełożyć razem na patelnię i podsmażyć na złoty kolor po podsmażeniu dołożyć do gotujących się ziemniaków. Ugotowaną ciecierzycę razem z płynem w którym się gotowała ( około 2 szklanek ) dodajemy do garnka kiedy ziemniaki są prawie miękkie, następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i pomidory razem z sokiem oraz paprykę w paseczkach, przykrywamy i gotujemy razem kilka minut.
Jajko na kluseczki wbijamy do miski, dodajemy olej, szczyptę soli i szczyptę sody, mieszamy i dodajemy mąkę na wyczucie, tyle ile zabierze jajko. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, następnie odrywamy z ciasta malutkie kluseczki, robimy to od razu nad garnkiem i wrzucamy prosto do potrawy, kiedy wrzucimy wszystkie kluseczki, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą mieloną papryką, niewielką ilością przyprawy w płynie.
Potrawa musi być gęsta, więc nie dolewamy za dużo płynu, gotowy kociołek przelewamy do małych miseczek w których możemy go zapiec, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i zapiekamy w temp. 180 st około 20 minut. Przed podaniem na wierzch kładziemy kleks z kwaśnej śmietany i posypujemy zieloną pietruszką.
https://morliny.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz