W tym roku przegapiłam moment przygotowania ciasta na piernik leżakujący i musiałam poszukać godnego następcy :) Ciasto z cukinią już było, z marchewką też, korci mnie jeszcze z burakami, ale teraz za namową córki padło na pomidory. Powiem szczerze, że gdybym nie kupowała sama składników na to ciacho to nigdy bym nie powiedziała, że ma w swoim składzie pomidory, wychodzi pyszne, mocno wilgotne i pachnące. Będzie na pewno hitem tych świąt i nie tylko.
Piernik pomidorowy
1 szklanka pomidorów z puszki bez skórki
1 banan
2 łyżki oleju
1/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 przyprawa do piernika
2 łyżki czekoladowych kropelek lub posiekanej czekolady
dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
orzechy włoskie
wykonanie:
Pomidory i banana zmiksować razem z olejem, suche składniki oprócz cukru przesiać do miski, dodać teraz cukier i szczyptę soli, wymieszać. Do suchych składników wlać zmiksowane pomidory z bananem i wymieszać przy pomocy łyżki ( tylko do połączenia się składników) pod koniec mieszania dodać kropelki czekoladowe.
Formę do wypieku keksa ( 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto.
Piec w temp.180 st około 50 minut.
Czekoladę mleczną rozpuścić z dodatkiem mleka tak przygotowaną polewą polać upieczone i wystudzone ciasto po wierzchu posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
https://ambition.pl/
bardzo oryginalny, wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńJest przepyszny, polecam :)
Usuń