1 kg mąki pszennej
10 dag kakao
25 dag dobrej margaryny lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki amoniaku
2 przyprawy do piernika
5 jaj
250 ml miodu
2 szklanki cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
wykonanie:
Margarynę rozpuścić razem z miodem i wystudzić, kawę rozpuszczalną zalać 1/4 szklanki wody. Mąkę przesiać razem z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dodać do niej cukier oraz szczyptę soli, wymieszać na sucho, następnie wbić jajka, wlać przestudzony miód i kawę na koniec dodać amoniak rozpuszczony w minimalnej ilości zimnej wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto ( ciasto po zagnieceniu jest lekko klejące).
Stolnicę i wałek podsypujemy mąką i wałkujemy część ciasta na grubość nie mniejszą jak 1/2 cm, przy pomocy foremki wycinamy pierniki.
Blaszki do pieczenia wykładamy papierem i układamy pierniczki ( rosną bardziej na wysokość), pieczemy w temp. 180 st około 10 minut.
Upieczone i wystudzone pierniki można polać cienką warstwą lukru lub polewy czekoladowej.
http://ambition.pl/
Stolnicę i wałek podsypujemy mąką i wałkujemy część ciasta na grubość nie mniejszą jak 1/2 cm, przy pomocy foremki wycinamy pierniki.
Blaszki do pieczenia wykładamy papierem i układamy pierniczki ( rosną bardziej na wysokość), pieczemy w temp. 180 st około 10 minut.
Upieczone i wystudzone pierniki można polać cienką warstwą lukru lub polewy czekoladowej.
http://ambition.pl/
Ale pyszne pierniki.
OdpowiedzUsuńMięciutkie i pyszne, polecam.
Usuń