wtorek, 31 grudnia 2019

Krówka Bananówka

Jako ostatni przepis w tym roku proponuje ciasto bananowe bez pieczenia. Pyszne, z masą kajmakową, idealne do noworocznej kawy. Ciasto jest znane i popularne na wielu blogach, ja posiłkowałam się przepisem






























Krówka Bananówka


Krem budyniowy:
1 litr mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
200 g masła

Dodatkowo:
ok. 400 g herbatników
ok.500 g masy kajmakowej
4 banany
sok z cytryny
500 ml śmietanki kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Krem:
1 szklankę mleka wymieszać z żółtkami, cukrem i obiema mąkami. Resztę mleka zagotować, następnie mieszając wlać mieszankę, którą zrobiliśmy wcześniej. Mieszać, aż się zagotuje.
Budyń przelać do czystej miski, przykryć folią i odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodawać porcjami zimny budyń ciągle ubijając.

Ciasto:
Formę 21cm x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć porcję herbatników, a następnie rozsmarować na nich 1/4 kremu budyniowego, rozłożyć banany pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny. Przykryć 1/4 kremu i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Posmarować masą kajmakową i znów wyłożyć herbatniki, Smarujemy resztą kremu i przykrywamy herbatnikami. 
Ubić śmietankę z cukrem pudrem i posmarować górę ciasta. Można posypać startą czekoladą. Odstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody