Krem budyniowy:
1 litr mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
200 g masła
Dodatkowo:
ok. 400 g herbatników
ok.500 g masy kajmakowej
4 banany
sok z cytryny
500 ml śmietanki kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Krem:
1 szklankę mleka wymieszać z żółtkami, cukrem i obiema mąkami. Resztę mleka zagotować, następnie mieszając wlać mieszankę, którą zrobiliśmy wcześniej. Mieszać, aż się zagotuje.
Budyń przelać do czystej miski, przykryć folią i odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodawać porcjami zimny budyń ciągle ubijając.
Ciasto:
Formę 21cm x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć porcję herbatników, a następnie rozsmarować na nich 1/4 kremu budyniowego, rozłożyć banany pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny. Przykryć 1/4 kremu i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Posmarować masą kajmakową i znów wyłożyć herbatniki, Smarujemy resztą kremu i przykrywamy herbatnikami.
Ubić śmietankę z cukrem pudrem i posmarować górę ciasta. Można posypać startą czekoladą. Odstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz