Leciutki jak piórko murzynek z dodatkiem sosu z białej czekolady i kawy jest przepyszny. Ciasto podajemy z ciepłym sosem, ale zimny też pięknie po nim spływa i doskonale smakuje.
Murzynek z sosem kawowym
ciasto:
35 dkg margaryny
3 szklanki mąki pszennej
1.5 szklanki cukru
2 szklanki mleka
3 jajka
3 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
3 łyżki przyprawy do piernika
10 dag posiekanych orzechów włoskich
dodatkowo;
20 dag białej czekolady
1/2 szklanki śmietany 30%
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka 40% wódki
wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem na krem. Mąkę przesiać razem z kakao, sodą i przyprawą do piernika, suche składniki dodać na zmianę z żółtkami jajek i mlekiem do kremu maślanego, następnie dodać powidła i posiekane orzechy, wymieszać. Białka jajek ubić na sztywno i na koniec ostrożnie wmieszać w ciasto.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej całe ciasto i piec w temp. 170st około 60 minut.
Sos kawowy:
Śmietankę zagotować i w gorącej śmietance rozpuścić kawę, następnie dodać połamaną czekoladę i mieszać do momentu rozpuszczenia na koniec dolać alkohol.
Ciepłym sosem polewać porcje ciasta i dopiero podawać. Ciasto można też podać z zimnym sosem i wcale nie straci nic ze swojego smaku.
Świetny przepis, nie wiem jak Tobie, ale mi murzynek bardzo kojarzy się ze świętami. Niestety, w tym roku nie będę miała zbyt wiele czasu na gotowanie, planuję więc zamówić catering świąteczny. Przy ustalaniu menu z całą pewnością zaznaczę, że chciałabym korzennego murzynka z cynamonem. :)
OdpowiedzUsuńU mnie na święta musi być zawsze piernik taki dojrzewający kilka tygodni ( ciasto), a murzynek to takie ciasto na słodkiego głoda bo szybkie i zawsze się udaje:)
Usuń