Sezon na dynię w pełni i trzeba go odpowiednio wykorzystać, a przy okazji zrobić zapasy słoiczków z musem na zimę. Ciasto z tego przepisu jest przepyszne i szczerze polecam. Przepis wypatrzony w sieci, oczywiście z moim trzy grosze :), ale cały czas wart polecenia klik
Ciasto z kremem dyniowym
ciasto:
1,5 szklanki maki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do pierników
3 łyżki kakao
5 jajek
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
krem dyniowy:
50 dag serka mascarpone
40 dag musu z upieczonej dyni
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
polewa czekoladowa:
10 dag gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
dodatkowo:
około 1 szklanki powideł śliwkowych
1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
wykonanie:
Ciasto:
Olej, 1/2 szklankę wody, połowę cukru oraz kakao zagotować i przestudzić. Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem pozostałego cukru do sztywnych białek dodać żółtka jajek i nadal ubijać do białości, następnie dolać całą przestudzoną masę czekoladową ( teraz już mieszamy łyżką) i delikatnie całość wymieszać na koniec ostrożnie połączyć z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, soda oraz przyprawą do piernika.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej całe ciasto. Piec w temp.180 st około 45 minut do momentu suchego patyczka, studzić w uchylonym piekarniku.
Krem dyniowy:
Żelatynę zalać wodą i po napęcznieniu rozpuścić i przestudzić. Zimny serek mascarpone utrzeć z cukrem na gładki krem, następnie wymieszać z przyprawą do piernika i zimnym musem dyniowym na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy. Zanim wlejemy żelatynę to musimy ja wymieszać z 2-3 łyżkami kremu i dopiero wtedy łączymy z resztą kremu.
Upieczone i wystudzone ciasto przecinamy na dwa blaty i jeden ponownie ułożyć w formie, nasączyć naparem z kawy i posmarować całymi powidłami, następnie wyłożyć krem dyniowy i przykryć drugim plackiem, lekko dociskając. Wierzch ciasta polać przygotowaną polewą i posypać posiekanymi orzechami, odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia.
Polewa czekoladowa:
Śmietankę zagotować z masłem i zalać nią połamaną czekoladę i wymieszać wszystko do momentu rozpuszczenia czekolady, odstawić do przestudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz