poniedziałek, 18 września 2017

Ucierane ciasto z gruszkami

Babka z gruszkami jak mawia mój mąż, ale tak naprawdę jest to szybkie ciasto z gatunku ucieranych z możliwością zamiany gruszek na jabłka bo tak tez pysznie smakuje.

























Ucierane ciasto z gruszkami 


Szklanki 250 ml pojemności 
25 dag margaryny ja używam Kasi
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
6 jajek
1,5 łyżki jogurtu naturalnego
dodatkowo:
3 łyżki miodu
3 gruszki
10 dag czekolady mlecznej
wykonanie:
Gruszki (miękkie) obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z miodem.
Margarynę można zastąpić masłem jeśli ktoś woli, ale musi mieć temperaturę pokojową. Cukier wsypać do margaryny i utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać do miski na zmianę przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka jajek. Białka ubić na sztywno i delikatnie ubitą pianę połączyć z ciastem, następnie podzielić je na dwie części.
Formę 22cm na 33 cm wysmarować na dnie tłuszczem i wysypać bułką tartą, jedną część ciasta wyłożyć na dnie, ułożyć na niej gruszki.
Do drugiej części ciasta dodać kakao i jogurt, delikatnie wymieszać, następnie ciastem z kakao przykryć gruszki i delikatnie rozsmarować na całej powierzchni blaszki.
Piec w temp. 180st około 45 minut.
Czekoladę rozpuścić w miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą i po rozpuszczeniu wymieszać z 2 łyżkami mleka tak przygotowana czekoladą polać upieczone i wystudzone ciasto.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody