Kruche ciasto z owocami
ciasto;
50 dag mąki pszennej
10 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 gag margaryny
5 żółtek
pianka:
5 białek
1/2 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe z cukrem
dodatkowo:
30 dag śliwki węgierki
2 brzoskwinie
garść borówki
wykonanie:
Margarynę siekamy z cukrem, dodajemy żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szybko zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na pół i jedną cześć ciasta wkładamy do zamrażalnika, a drugą chłodzimy w lodówce.
Formę do ciasta 33 cm na 22 cm i wykładamy na dnie schłodzone ciasto, posypujemy je łyżką bułki tartej i układamy owoce pokrojone w mniejsze kawałki, posypujemy borówką.
Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z proszkiem budyniowym i rozłożyć całą piankę na owocach, następnie na pianę zetrzeć ciasto z zamrażalnika.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na około 50 minut.
wygląda prawie jak "pleśniak" :) ze świeżymi owocami musi być reweacyjne:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :) też bardzo je lubimy :)
OdpowiedzUsuń