Ciasto mi osobiście bardzo podoba się pod względem wizualnym to znaczy, ze na imprezce super prezentuje się na stole. Wygląd to jedno, a smak to drugie i jeśli chodzi o smak to jest też smaczne choć ja bardziej widziałabym te dwie warstwy pomiędzy biszkoptem i następnym razem tak zrobię.
Bananowa kremówka
ciasto:
30 dag mąki pszennej
25 dag margaryny
1 łyżka smalcu
3-4 łyżki gęstej śmietany
krem bananowy:
1 litr nektaru bananowego
2 łyżki miodu
3 budynie śmietankowe
krem śmietankowy:
600 ml śmietany 30%
25 dag serka mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
4 banany
1 łyżka soku z cytryny
wykonanie:
Zagnieść z podanych składników ciasto, następnie schłodzić w lodówce przynajmniej przez
1 godzinę. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie
części i rozwałkować na wielkość blaszki do ciasta ( 33 cm na 22 cm) . Upiec
osobno dwa placki w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru ja piekłam na papierze do pieczenia.
W trakcie pieczenia na cieście robią się bąble więc dół z bąblami musi
potem pójść w stronę dna blaszki, a na górze bąble idą w stronę kremu.
Krem bananowy:
Odlać jedną szklankę nektaru i wymieszać w niej proszek budyniowy, resztę nektaru zagotować z miodem i na gotujący się wlać rozmieszany proszek budyniowy, mieszając zagotować.
Krem śmietankowy:
Mascarpone rozetrzeć z cukrem pudrem, żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i przestudzić, śmietanę ubić na sztywno i połączyć z żelatyną, następnie dodać do serka i delikatnie, ale dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
Banany obrać i pokroić w grube plastry, wymieszać z sokiem cytrynowym.
Jeden spód ciasta ułożyć ponownie w blaszce wylać na nim cały jeszcze ciepły krem bananowy, ułożyć pokrojone banany i odstawić do wystudzenia, kiedy warstwa budyniowa jest zimna przykryć ją całym kremem maślanym i ułożyć na wierzchu drugi spód z ciasta kruchego, lekko docisnąć i odstawić do zastygnięcia, najlepiej całą noc.
Przed podaniem posypać sporą warstwą cukru pudru.
Jeny... Wygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuń