Cukinia w tym roku obrodziła wyjątkowo chyba u wszystkich, nadmiaru nie ma bo zawsze można z niej coś fajnego przygotować. Dzisiaj szybkie i pyszne ciasto.
Ciasto z orzechami i cukinią
20 dag startej cukinii
1 szklanka mąki tortowej
4 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
4 dag mielonych orzechów laskowych
10 dag masła
3 jajka
dodatkowo:
cukier puder
wykonanie:
Odważone 20 dag cukinii zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i delikatnie odcisnąć z soku.
Mielone orzechy ( moje były laskowe, ale włoskie też są dobre) wymieszać na sucho z mąką i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, a białka ubić na pianę. Suche składniki dodać do utartych jajek i wymieszać na najmniejszych obrotach miksera, następnie dodać cukinię i rozpuszczone oraz przestudzone masło ( cały czas mieszać) na koniec do ciasta dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy około 22 cm średnicy wcześniej wysmarować ja masłem i wysypać mielonymi orzechami.
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewając go do 180st piec około 45-50 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Szklanki sa rozne,dobrze byłoby podawac w przepisach ilości w gramach
OdpowiedzUsuńWszystko dobrze, ale większość ludzi chce przeliczniki na szklanki czy łyżki, ogólnie szklanka tradycyjna ma 25o ml i tego ja się zawsz trzymam jak szklanka to taka.
OdpowiedzUsuń