Takie ciasto na szybko kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.
Jogurtowe z owocami
Wszystko odmierzone szklanką o pojemności 250 ml
20 dag margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
2, 2/3 szklanki mąki tortowej
2 opakowania budyniu waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
maliny około 20 dag
borówki
lukier
3/4 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać po jednym całym jajku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki dodawać na zmianę z jogurtem do miski z utartą masą margarynowej i cały czas ucierać na małych obrotach robota.
Ciasto po przygotowaniu jest dosyć geste.
Formę do pieczenia (33cm na 23cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką
tartą lub wyścielić na dnie papierem do pieczenia, następnie wyłożyć do niej całe ciasto, wyrównać i na wierzchu ułożyć dość gęsto
maliny.
Pieczemy w temp. 180st do 45-50 min.
Cukier puder utrzeć do białości z niewielką ilością soku cytrynowego lub wody jeśli nie mamy ochoty na kwaśny lukier. Lukier ma mieć konsystencję gęstej śmietany i tak przygotowanym lukrem polewamy upieczone i wystudzone ciasto na wierzchu układamy borówki, odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz