Zwykłe bułki
1 kg mąki pszennej
2 szklanki wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
5 dag drożdży
dodatkowo:
1 białko
mak
wykonanie:
Ciasto najlepiej wyrabiać robotem bo jest troszkę twarde, ale takie ma być przez co zagniatanie dłońmi jest troszkę trudne.
2 szklanki wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
5 dag drożdży
dodatkowo:
1 białko
mak
wykonanie:
Ciasto najlepiej wyrabiać robotem bo jest troszkę twarde, ale takie ma być przez co zagniatanie dłońmi jest troszkę trudne.
Mąkę przesiać do miski robota, dodać sól i cukier, drożdże
rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do mąki, przy pomocy końcówki hak zagnieść ciasto i
wyrabiać je około 5 minut. Zagniecione ciasto odstawić na 1 godzinę do
wyrośnięcia.
Kiedy ciasto na bułki wyrośnie wyjąć je na podsypany blat i podzielić na pół, następnie utoczyć wałki i pociąć na porcje z których uformować bułeczki i ułożyć je na blaszce do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki delikatnie naciąć na wierzchu ( można zrobić to urządzeniem do krojenia jabłek) Bułki posmarować białkiem i posypać delikatnie makiem.
Kiedy ciasto na bułki wyrośnie wyjąć je na podsypany blat i podzielić na pół, następnie utoczyć wałki i pociąć na porcje z których uformować bułeczki i ułożyć je na blaszce do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki delikatnie naciąć na wierzchu ( można zrobić to urządzeniem do krojenia jabłek) Bułki posmarować białkiem i posypać delikatnie makiem.
Piec w temp.200st około 15 minut.
domowe pieczywo najlepsze!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe chrupiace i jeszcze ciepłe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńo tak :)
Usuń