Dzień Dziecka to jeden z tych piękniejszych dni w roku :) i choć dzisiaj pogoda troszkę przeszkadza w świętowaniu to słodkości na ten dzień muszą być obowiązkowe. Cake pops czyli ciastko na patyku to słodkość idealna na ten dzień :)
Cake pops
40 dag przesuszonego ciasta biszkoptowego lub babkowego
10 dag serka mascarpone
2 łyżki nutelli
1 łyżka syropu barmańskiego o smaku orzechowym
dodatkowo:
20 dag gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju
wykonanie:
Biszkopt połamać i przełożyć do miski malaksera, następnie zmiksować na okruszki, teraz dodać serek, syrop i nutellę, dokładnie wymieszać.
Powstałą masę ciasteczkową schłodzić w lodówce około 10 minut i ze schłodzonej uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Kuleczki ułożyć na foli aluminiowej i ponownie wstawić do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zanurzony w płynnej czekoladzie koniec patyczka wetknąć w środek kulek z ciasta ( wciskamy tak do połowy kulki), ułożone patyczkami do góry lizaki odstawiamy do zastygnięcia.
Do płynnej czekolady dodać olej i dokładnie wymieszać, następnie maczać w czekoladzie lizaki i dowolnie dekorować przed zastygnięciem czekolady. Lizaki wbijamy patyczkami w kartonik wtedy ładnie zastygnie na nich czekolada.
Chłodzenie w zamrażarce skraca czas przygotowania, ale sama lodówka też daje radę :)
Świetna, ciasteczkowa alternatywa dla typowych lizaków :)
OdpowiedzUsuńMoje dziecko się w nich zakochało😊
Usuń