Ten chlebek kusił mnie od momentu kiedy w styczniu powiesiłam kalendarz :) Przepis pochodzi z kalendarza Pani Tereski, cały jeden miesiąc mnie dręczył swoim widokiem, aż wreszcie postanowiłam mu się poddać i zrobiłam :)
Chleb ziołowy
ciasto:
100 ml mleka
100 ml wody
6 dag stopionego masła
45 dag mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
nadzienie:
125 ml oliwy
1/2 pęczka zielonej pietruszki
2 ząbki czosnku
przyprawy
10 dag żółtego sera
wykonanie:
Mleko podgrzać razem z wodą. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże oraz sól i cukier, wymieszać. Do miski z suchymi składnikami dolać płyn, oraz wbić jajka w trakcie zagniatania dodać przestudzone masło. Ciasto po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
W trakcie wyrastania ciasta przygotować nadzienie, w małej miseczce wymieszać oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną pietruszką, dodać pokrojony w kostkę żółty ser, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować na długość formy keksowej po wierzchu rozsmarować nadzienie i pociąć wzdłuż na cztery paski,
następnie ułożyć jeden pas ciasta na drugim. Przełożone ciasto pokroić na kwadraty.
Formę wysmarować margaryną i układać pionowo kwadraty z ciasta jeden za drugim, formę z ciastem przykryć i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 175st około 40 minut.
Chlebek przecudny i z pewnością przepyszny. Ja też od dłuższego czasu się do niego przymierzam.
OdpowiedzUsuńTak to jest, ze czasami zabieramy się za coś miesiącami, ale zrób bo wart :)
UsuńWygląda ciekawie. Chciałabym umieć taki zrobić. :)
OdpowiedzUsuńUmiesz :) :) :)
UsuńKiedyś robiłam bardzo podobny - z parmezanem jest cudowny, rozpływa się w ustach ;)
OdpowiedzUsuńCudny:)
OdpowiedzUsuńPiękny Ci wyszedł! A aromat podczas pieczenia musiał być nieziemski :)
OdpowiedzUsuńOj był nieziemski :)
Usuńrobiłam chlebek z tego przepisu, wyszedł pycha, polecam :)
OdpowiedzUsuń