Sernik na zimno
30 kakaowych herbatników
5 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietany 30%
truskawki
masa serowa:
75 dag białego sera
1,25 szklanki cukru pudru
20 dag masła
1 cytryna
wykonanie:
Ser skręcić przez maszynkę, masło utrzeć z cukrem pudrem na krem do puszystego kremu maślanego dodać partiami ser i cały czas ucierać na koniec dodać skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.
Połowę herbatników ułożyć w trzech rzędach po długości herbatników (na papierze do pieczenia ), ułożoną warstwę ciastek posmarować 1 cm warstwą masy serowej, przykryć drugą warstwą herbatników.
Na środkowym rzędzie ciastek wyłożyć pozostała masę serową i wcisnąć w nią gęsto truskawki, następnie boczne rzędy ciastek złożyć do środka tworząc piramidkę, owinąć ją brzegami papieru i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin do schłodzenia.
Czekoladę rozpuścić z
dodatkiem śmietany, schłodzone ciasto rozwinąć z papieru i po wierzchu polać
polewą przed jej zastygnięciem ozdobić połówkami truskawek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz