poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Ciasto z rabarbarem

Pierwsze w tym sezonie ciasto z rabarbarem i na 100% nie ostatnie :)
Ciasto jest upieczone w sobotę, a dzisiaj smakuje identycznie jak pierwszego dnia czyli jest pachnące, mięciutkie i pyszne :)


Ciasto z rabarbarem 

ciasto:
1 szklanka kefiru
3/4 szklanki cukru
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 szklanki mąki 
1/2 szklanki oleju
kilka kropli aromat śmietankowego
kruszonka:
5 dag masła
5 dag cukru
10 dag mąki
dodatkowo:
1/2 kg rabarbaru
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Rabarbar obrać , pokroić w plasterki i wymieszać z cukrem, odstawić na kilka minut, aby puścił sok.

Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie cały czas ubijając dodać kefir i olej, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do płynnych składników, ucierać do uzyskania gładkiego ciasta na koniec dodać kilka kropli aromatu śmietankowego.
Formę 23 cm na 33cmwysmarować tłuszczem i wylać na dno ciasto z rabarbaru odlać nadmiar soku i posypać po wierzchu ciasta, rabarbar posypać kruszonką przygotowaną z masła, cukru i mąki.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec około 40 minut po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.


9 komentarzy:

  1. Takie zwykłe ciasto smakuje najlepiej :)
    Zapraszam do mnie http://serce-domu.blogspot.ie/2013/07/15-minutowe-ciasto-z-owocami.html
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. MNAIMI!!!!!!!!!!

    SKĄD O TEJ PORZE RABARBAR??

    ZJADŁABYM MNIAMIII, TERAZ TO MAM SMAKA ;-)))

    ZAPRASZAM TEŻ DO SIEBIE: WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za zaproszenie, a rabarbar już jest dostępny w sprzedaży jeśli oczywiście nie ma się swojego na działce

      Usuń
  3. u mnie na razie był kompot z rabarbarem, ale ciepła drożdżówka za mną chodzi :) to znak że czas się ponownie wybrać na targ :) śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to na pewno znak :) ja dzisiaj kupiłam kolejny kg :)

      Usuń
  4. Mmm, wygląda super :) Ja też już kupiłam pierwszy rabarbar - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe, pulchne, uwielbiam takie ciasta na kefirze, jogurcie.... a do tego rabarbar+kruszonka! Mmm palce lizać :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody