niedziela, 10 listopada 2013

Listopadowe wyzwanie blogerek

Paulina i Marta wpadły na pomysł, aby wspólnie  upiec szarlotkę, fajnie by było tak razem i potem zasiąść przy jednym stole z kawą i tą ilością wspaniałych prac, ale niestety tak się nie da. Dziewczyny pomyślały i zaproponowały wspólne pieczenie na odległość i tak w domu  Moniki , Eli, Magdy, Kasi, Gosi, Oliwki, Justyny , ReniElizy oraz oczywiście w moim piekły się te pachnące ciasta, wszystkie śliczne i pyszne :)
Zapraszam na moją :)



Szarlotka



Ciasto:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 szklanki brązowego cukru
10 dag masy marcepanowej
22 dag masła
1 jajko
1 łyżka soku pomarańczowego
Nadzienie:
1/2 kg już obranych i pokrojonych jabłek
1/2 szklanki cukru
5 dag masła
2 łyżki wody
2 łyżki startej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka budyniu waniliowego
Dodatkowo:
1 czubata łyżka pokruszonych herbatników
Wykonanie:
Masło i masę marcepanową zagnieść razem ja to robiłam robotem, następnie dodać jajko, cukier, przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz sok pomarańczowy, wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto wyjąć z pojemnika robota, uformować w kulę i schłodzić około 1 godziny w lodówce, nie schłodzone ciasto jest mieciutkie.

Nadzienie jabłkowe:
Jabłka obrać i pokroić w plasterki, dodać do nich wodę i postawić na gazie, kiedy się podgrzeją dodać  masło, cukier, skórkę pomarańczową i całość razem dusić kilka minut, aby jabłka zmiękły, ale się nie rozpadły. Do gotowych jabłek dodać cynamon i łyżke proszku budyniowego, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośniecia.


Formę taką jak do tarty moja ma około 23 cm średnicy, wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie dno i boki formy wyłożyć  ciastem (3/4 całego ciasta) , nakłuć je w kilku miejscach i posypać pokuszonymi herbatnikami i wyłożyć  przestudzone nadzienie jabłkowe.
Pozostałe ciasto rozwałkować na wielkość formy i ułożyć na wierzchu ciasta na środku ostrym nożem naciąć w gwiazdkę i delikatnie odchylić rogi tak, aby na środku powstał otworek.
Wierzch ciasta posmarować mlekiem i piec w temp. 180 st około 40 min po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem.





19 komentarzy:

  1. domyślam się, że dla mnie nie zostało nic ;))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za wspaniale spędzony czas przy wspólnym pieczeniu :)
    Pyszna szarlotka !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martunia mi też było bardzo miło mogąc piec z wami :)

      Usuń
    2. ciekawe przyprawy i jeszcze ten marcepan :)

      Usuń
  3. Dziękuję Kochana, wspaniała akcja, mam nadzieję, że pierwsza i nie ostatnia :) ! Szarlotka prezentuje się obłędnie muaaah :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle tych pysznych szarlotek, aż trudno się zdecydować, którą zjeść:D

    OdpowiedzUsuń
  5. z marcepane, skórką pomarańczową, imbirem, kardamonem... matko, jak ona musi pachnieć! :)
    dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z masą marcepanową - brzmi świetnie! Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szkoda, że nie wiedziałam o tej akcji tez bym chętnie wzięła udział:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W grudniu może Martuśka coś wymyśli to się do nas przyłącz :)

      Usuń
    2. Super!! Bardzo chętnie;) Obym nie przegapiła:)

      Usuń
  8. Szarlotka i masa marcepanowa = same pyszności :)
    cudownie wygląda.

    dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody