Ciasteczka z kokosową pianką
30 dag mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
13 dag margaryna
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Beza:
3 białka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
10 dag wiórek kokosowych
Wykonanie:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i jajka, zagnieść ciasto i schłodzic w lodówce.
Białka jajek ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i szklanka wyciąć krążki, ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem na każdym ciastku ułożyć po łyżce bezy.
Piec z termoobiegiem w temp. 180 st do 20 min po upieczeniu wystudzić.
Ślicznie prezentuje się ta pianka :) Taka przyrumieniona ! Pycha :)
OdpowiedzUsuńWyszła wyjątkowo pysznie jak prawdziwa beza :)
UsuńO mniam, z kokosem musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńu mnie jak jest kokos to już jest pysznie :)
UsuńAle pyszne i ten kokos mmm ;)
OdpowiedzUsuńjak widzę ten kokos nie tylko mnie zniewala :)
Usuńsmacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kokosowe ciastka :)
OdpowiedzUsuńPierwsze skojarzenie jak je zobaczyłam to "chmurki". Takie lekkie, pyszne..:)
OdpowiedzUsuńto bardzo dobre skojarzenie :)
Usuń