poniedziałek, 11 listopada 2013

Rogaliki z makiem

Wielkopolska rzut beretem od mojego domu,a w moich żyłach płynie troszkę poznańskiej krwi więc rogale musiały być i u mnie :) Fakt nie były to prawdziwe marcińskie, ale takie które je bardzo dobrze zastępowały :)

Rogaliki z makiem



ciasto:
1 kg mąki
10 dag drożdży
4 jajka
2 cukry waniliowe
6 łyżek cukru
2 kostki  margaryny
400 g śmietany 12% gęstej
Masa makowa:
1 puszka gotowej masy makowej
10 dag masy marcepanowej
Dodatkowo:
orzechy
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić na kilka minut, mąkę przesiać, dodać do niej cukier, żółtka jajek, śmietanę, margarynę oraz drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić je na 30-40 minut.

Masę marcepanową utrzeć z masą makową, dodać kilka kropli aromatu  migdałowego.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pociąć na trójkąty na brzegu ułożyć po porcji masy makowej i zwinąć w kierunku węższego końca.
Zwinięte rogaliki ułożyć  na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formie po wierzchu posmarować białkiem pozostałym z jajek i posypać posiekanymi orzechami, rogaliki piec w temp. 180st około 20 min lub do uzyskania złotego koloru



Jeszcze jedno zdjęcie przepięknej i bardzo miłej przesyłki która do mnie ostatnio dotarła, dzięki Marcie
Raczej tutaj nie zostawiam zdjęć z prezentami, abyście mnie nie nazwali chwalipiętą, ale od czasu do czasu robię wyjatki i to właśnie jest jeden z nich :)

6 komentarzy:

  1. Tak szczerze to wyglądają bardziej smakowicie od marcińskich :)) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Już od dawna zbieram się do zrobienia rogalików. Muszę wypróbować twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki dziewczyny :) rogaliki są pyszne i łatwe co zreszta widać bo poradziła sobie z nimi 6 latka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i proszę ich nie kopiować bez mojej zgody